Ulaştırma Hizmetleri Bölümü

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı

Ders İçerikleri (Türkçe) Course Contents (English) Öğretim Planları

Program Hakkında Bilgi

Yüksekokulumuz bünyesinde Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı 2020-2021 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabulüne başlamıştır. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programı havalimanlarında ve havayolu şirketlerinde çalışacak olan ara elemanları yetiştirmek amacı ile ön lisans eğitimi vermektedir. Havayolu ve havacılık yönetimi temel bilgisine sahip mezunlar yetiştiren bölümde havacılık derslerinin yanı sıra işletme dersleri verilmektedir.

Programın Amaç ve Hedefleri
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programının amacı havayolu şirketlerinde, yer hizmetleri işletmelerinde ve havalimanlarında çalışacak olan ara elemanları yetiştirmektir. Sivil hava ulaştırma işletmeciliği mezunları, sektörde harekat (operasyon) ve ramp bölümünde çalışabildiği gibi yolcuya hizmet veren, yolcu ile birebir iletişimde bulunulan yolcu hizmetleri bölümünde de çeşitli birimlerde görev alabilmektedir(lost&found, check-in, boarding vb). Bundan dolayı program; rezervasyon, bilet satış işlemleri, terminal ve apron hizmetleri, uçak içi hizmetler, bagaj işlemleri, uçak yükleme işlemleri ve yük-denge kontrolünün sağlanması (weight/balance), handling hizmetleri, hava trafik birimiyle birlikte uçak park pozisyonlarının belirlenmesi, uçuş operasyonu içerisindeki ilgili diğer birimlerle uyum ve koordinasyonun sağlanması, özel durumu olan yolcular veya VIP, CIP gibi yolculara sunulan özel hizmet uygulamalarını sağlayabilecek temel eğitimi alan elemanlar yetiştirmeyi hedefler.

Giriş ve Mezuniyet Koşulları
TYT puanı ile öğrenci alınmaktadır. Öğrenciler mezun olabilmek için, öğretim planında belirtilen 120 AKTS’lik zorunlu ve seçmeli dersleri başarmak ve 30 günlük yaz stajını tamamlamak zorundadır.

Eğitim Türkçe olarak 2 yıllık (4 yarıyıllık) ön lisans eğitimini kapsar.

İsteyen öğrenciler 1 yıl süreli isteğe bağlı İngilizce Hazırlık eğitimi görebilirler.

İmkanlar

Zonguldak-Çaycuma Havaalanı işletmecisi Özel Sivil Havacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile staj,  uygulama eğitim, ortak projelerin yürütülmesi ve istihdama ilişkin işbirliği anlaşması bulunmaktadır.

Mezunların Çalışma Alanları

Havayolu Şirketleri

Havalimanları

Yer Hizmeti İşletmeleri

Dikey Geçiş İmkanları

DGS sınavı ile geçiş yapılabilecek lisans programları;

• Havacılık Yönetimi
  • İşletme
  • Lojistik Yönetimi
  • Seyahat İşletmeciliği
  • Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
  • Teknoloji ve Bilgi Yönetimi
  • Turizm İşletmeciliği
  • Turizm Rehberliği
  • Uluslararası İşletme Yönetimi
  • Yönetim Bilişim Sistemleri

SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ (ön lisans) mesleğini icra edebilmek için aranan nitelikler:

1) Havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.

2) Mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden son 6 ay içinde almış olmak şartıyla heyet raporu almak (işitme kaybı/ eksikliği, görme kaybı/eksikliği vb).

Not: Yukarıda belirtilmiş olan kriterler mesleği icra edebilmek için gereklidir. Bu şartları taşımayan kişilerin programa öğrenci olarak kabul edilmesinde bir engel bulunmamakta ve bu şartları taşıdığına dair herhangi bir belge istenmemektedir.