Ulaştırma Hizmetleri Bölümü

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı

Ders İçerikleri(Türkçe) Course Contents (English) Öğretim Planları

TARİHÇE

Yüksekokulumuz bünyesinde Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı 2017-2018 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabulüne başlamıştır. Normal öğretimin yanı sıra ikinci öğretim seçeneği de bulunmaktadır.

AMAÇ ve HEDEFLER

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı, Atatürk ilkelerine bağlı, yasalara ve ahlaki kurallara uygun davranan, ülke sorunlarına kayıtsız kalmayan, çevreye, doğaya değer veren, katılımcı yönetim ve eğitim sistemini benimseyen, mesleğe ilişkin ekolojik, ekonomik, sosyal ve teknik konularda tam donanımlı, sivil havacılık sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası kurallara ve mevzuata hakim, uçağın ve uçakta var olan teknik ekipman ve donanımın özelliklerini bilen, acil durum operasyonlarında eğitimli, iletişimi kuvvetli, problem çözme becerileri gelişmiş, ekip çalışmasına yatkın, havaalanı ve havayolu yolculuğu prosedürlerini bilen, yabancı dili kuvvetli ve gerekli bilişim teknolojilerine hakim, nitelikli havayolu şirketi elemanlarını yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Uluslararası sivil havacılık organizasyonları ve kuralları, kabin memuru görev ve sorumlulukları, yolcu ilişkileri, acil durum kuralları, ilkyardım gibi konularda bilgi sahibi, iletişim becerileri yüksek ve yabancı dile hâkim kabin görevlisi açığının yakın gelecekte kapanmayacağı görülmektedir. Bu Sebeple, teori ve uygulamaya yönelik öğretim anlayışı ile sektördeki gelişmelere açık ve uyumlu olan program öğrencilere kabin hizmetleri alanının gerektirdiği mesleki konularda kapsamlı bir eğitim sağlar. Program, mesleki ve etik sorumluluklarının farkında, etkin iletişim becerilerine sahip, takım çalışmasında etkin yer alan, çözüm odaklı, liderlik özellikleri ve yönetim becerilerine sahip, hava yolu ulaşımında uçuş emniyeti ve güvenliğini en üst düzeyde tutan,  müşteri memnuniyeti odaklı, sorumluluk sahibi, görev bilinci yüksek, etkin iletişim kurabilecek düzeyde İngilizce bilgisine sahip kabin görevlileri yetiştirmeyi amaçlar.

GİRİŞ, MEZUNİYET KOŞULLARI ve İSTİHDAM

TYT puanı ile öğrenci alınmaktadır. Öğrenciler mezun olabilmek için, öğretim planında belirtilen 120 AKTS’lik zorunlu ve seçmeli dersleri başarmak zorundadır. Programımızda staj bulunmamaktadır.

“Kabin Memuru” unvanını alan mezunlar, kazandıkları yetiler doğrultusunda havacılık sektöründe ulusal ve uluslararası hizmet veren yerli işletmelerle tarifesiz sefer düzenleyen havayolu işletmelerinin yanı sıra yabancı havayolu işletmelerinde de istihdam edilebileceklerdir.

EĞİTİM

Eğitim dili Türkçe olup; 2 yıllık-4 yarıyıllık ön lisans eğitimini kapsar.
Ayrıca isteyen öğrenci 1 yıl süreli isteğe bağlı İngilizce Hazırlık eğitimi görebilirler.

FİZİKİ ALTYAPI VE İMKANLAR

Programımızda öğrencilerimize teorik eğitimin yanısıra uygulamalı eğitim almalarına imkan veren Uçak Kabin Simükasyon (MOCK UP) Sınıfı bulunmaktadır.

Uçak Kabin Simükasyon (MOCK UP) Sınıfımızı incelemek için tıklayınız.

DİKEY GEÇİŞ İMKANLARI
DGS sınavı ile geçiş yapılabilecek 4 yıllık programlar

• Havacılık Yönetimi
  • Lojistik Yönetimi
  • Seyahat İşletmeciliği
  • Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
  • Turizm İşletmeciliği
  • Turizm Rehberliği

SİVİL HAVACILIK KABİN HİZMETLERİ (ön lisans) mesleğini icra edebilmek için aranan nitelikler:

• Adli sicil kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.
  • Bayanlar için 160 cm-180 cm arası boya sahip olmak (ağırlığı, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 kilogram fazla veya 15 kilogram noksan ağırlıkta olmak).
  • Erkekler için 170-190 cm arası boya sahip olmak (ağırlığı, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 kilogram fazla veya 15 kilogram noksan ağırlıkta olmak).
  • Sağlık durumu uçuşa elverişli olmak (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce yetkilendirilmiş sağlık kurumlarından sağlık durumlarının uçuşa uygun olduğuna dair rapor almaları gerekmektedir.).
  • Kabin memuru üniforması giyildiğinde vücudunun görünecek yerlerinde dövme, yara izi vb. bulunmamak.

Not: Yukarıda belirtilmiş olan kriterler mesleği icra edebilmek için gereklidir. Bu şartları taşımayan kişilerin programa öğrenci olarak kabul edilmesinde bir engel bulunmamakta ve bu şartları taşıdığına dair herhangi bir belge istenmemektedir.